Verslag historische wandeling 22 april

Wat een verassing zondagochtend toen de opkomst voor de historische wandeling uit 17 personen bestond. Veelal inwoners van het Rasgebied maar ook een aantal personen uit de omgeveingzoals Roden en Assen. Onder leiding van Hein Bronsema gingen we terug naar de jaren 50 toen de “gracht om de school gedempt is en het gragsveld als voormalig bosje bij de school ging horen.

De huizen grenzend aan het grasveld zijn in die tijd gebouwd nadat de toenmalige bewoners eerst zelf de bomen van hun bouwkavel moesten rooien om er daarna te kunnen bouwen. En de hoofdweg bleek in die jaren een ware winkelstraat te zijn geweest met zelfs 2 benzinepompen, een schildersbedrijf, fietsenmaker, kruidenierswinkel “Centra” en een bloemenzaak. Leuk ook dat de oudere deelnemers van de wandeling zo hun toevoegingen hadden. Zo ook bij de kerk waar verteld werd dat zustertje Michielsen een belangrijke sociale rol had voor de bevolking van het dorp.

De wandeling zou 2 uur duren maar toen waren waren we ongeveer al op de helft.

Daarna door het prachtige bos waar schapen en geiten grazen van het landgoed van Gert Holthuis en Ellen Winia naar de Markeweg. Op naar de ijsbaan die zich ook buiten het winterseizoen schitterend laat zien. Over de Melkweg naar het Mensinghebos waar sinds kort bij de ingangen mooie nieuwe hekken zijn geplaatst. Bij de Hoenakker, die zijn naam dankt aan voormalige eigenaar “De Hoenakker” uit Groningen. Een instelling voor jongeren die wat extra begeleiding konden (soms niet wilden) gebruiken.

Ivm tijdgebrek is ervoor gekozen via Kaatsweg terug naar het dorp te gaan. Afsluitend bij De Herberg Van Esch gedronken en gegeten. Volgende keer keer komt wellicht aan bod het deel bij het Oelepad ( pad van de Kaatsweg naast Hingstman naar de de Hullenweg langs de groepsaccommodatie van familie van Wieren. Daar is nog een braak liggend stukje waar ooit een woninkje stond en Hein nog de restanten van waterputten kan aanwijzen.